Dieta oczyszczająca mylnie kojarzona jest z głodówką. Nie oznacza ona bowiem, że każdy, kto chce ją zastosować, ma całkowicie zrezygnować z jedzenia, ale raczej ustalić takie menu każdego dnia, dzięki któremu organizm zostanie pozbawiony niekorzystnych substancji i toksyn. Wydaje się, że dietę oczyszczającą powinien stosować każdy z nas, by zniwelować niekorzystny wpływ codziennego życia. Spaliny, chemia zawarta w produktach spożywczych nie wpływają przecież dobroczynnie. Dietę oczyszczającą można stosować przez dwa tygodnia, ale nie więcej niż raz na pół roku.Idealnym rozwiązaniem jest skorzystanie z cateringu dietetycznego – usługi, dzięki której kurier każdego dnia dostarczać nam będzie 5 posiłków, sporządzonych indywidualnie, według potrzeb każdego klienta.
Firmy, które świadczą tego rodzaju usługi współpracują z dietetykiem. To właśnie tego rodzaju specjalista przeprowadza najpierw szczegółowy wywiad z klientem a dopiero później planuje dla niego codzienne żywienie. Tylko w ten sposób dieta będzie z jednej strony oczyszczać organizm, z drugiej zaś dostarczać wszelkich, niezbędnych wartości ożywczych. Należy pamiętać, że dieta ma wpływać korzystnie na nasze zdrowie, nie może być czynnikiem destrukcyjnym.
Na czym polega dieta oczyszczająca?
Podstawą diety oczyszczającej wcale nie są potrawy, które będą przyczyniać się do redukcji tkanki tłuszczowej. To raczej menu, które ma regulować przemianę materii, ale w kierunku oczyszczania organizmu z nagromadzonych złogów. Jest niskokaloryczna i zawiera ogromne pokłady cennego błonnika, dzięki czemu klienci mogą przy okazji cieszyć się spadkiem zbędnych kilogramów. Jest to jednak wartość dodatkowa a nie priorytetowa.
Każdy organizm stara się samodzielnie oczyszczać z toksyn natomiast nie zawsze jest to możliwe, w naszym otoczeniu jest ich po prostu zbyt wiele. Ich natłok może przyczyniać się do niekorzystnych objawów naszego zdrowia: bóle głowy, częste infekcje, problemy trawienne, nowotwory czy zawal serca. To powikłania, jakie mogą pojawić się w wyniku zalegania toksycznych złogów.
Dieta oczyszczająca przebiega najczęściej w dwóch etapach i doskonale zauważyć to można poprzez korzystanie z cateringu dietetycznego. Pierwszy to spożywanie przede wszystkim produktów warzywnych. W skład dań wchodzą głównie warzywa korzeniowe, jak seler, rzodkiew, pietruszka, czosnek czy cebula, liściaste, w tym jarmuż, sałata, koper, dyniowate, jak cukinia, kabaczek czy kapustne, w tym kalafior, brokuły, kapusta czerwona i pekińska.
W drugim etapie włącza się owoce oraz produkty z pełnego ziarna. To właśnie one zawierają ogromne pokłady błonnika, dzięki czemu regulowana jest przemiana materii. Dieta oczyszczająca zapobiega zaparciom, sprawia, że stolec staje się znacznie luźniejszy. Dzięki temu eliminowane są wolne rodniki.
Co ważne, dieta oczyszczająca nie polega tylko na doborze właściwych produktów, ale również ich odpowiednim przygotowaniu. Każde danie powinno być gotowane, ewentualnie duszone. Nie dopuszcza się potraw smażonych. Dużą część codziennych dań stanowią zupy, przyrządzane bez dodatku tłuszczu.